De Tweede Kamer moet snel de Wet Betaalbare huur invoeren. Tot deze opvallende oproep komen de organisaties van vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars IVBN en NEPROM in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer besluit binnenkort of de Wet betaalbare huur ondanks de kabinetsval gewoon wordt behandeld. De beoogde wet begrenst de huren van zogenoemde middenhuurwoningen in de vrije sector. De huur van deze woningen gaat hierdoor voor nieuwe huurders met gemiddeld 190 euro per maand omlaag.

Investeer in nieuwbouw

Als de wet wordt uitgesteld, remt dat de investeringen in de bouw van nieuwe woningen, waarschuwen IVBN en NEPROM. Grote beleggers zoals pensioenfondsen en vermogende families willen snel zekerheid. Ze calculeren liever nu in dat ze aan een deel van de vrije sector minder gaan verdienen dan dat nog lang onduidelijk blijft waaraan ze toe zijn.

Overheidsingrijpen noodzakelijk

De beleggers en ontwikkelaars erkennen de noodzaak van de regulering van de vrije sector. De maatschappelijke druk neemt toe, schrijven voorzitters Gertjan van der Baan (IVBN) en Desirée Uitzetter (NEPROM). ‘Dat is begrijpelijk, omdat er soms daadwerkelijk sprake is van excessen en omdat voor steeds meer woningzoekenden het nagenoeg onmogelijk is om een betaalbare huurwoning in de vrije huursector te vinden. (…) Ook voor ons is duidelijk dat onder deze omstandigheden overheidsingrijpen noodzakelijk is.’

In voetsporen Woonbond

De vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars treden met hun opvallende brief in de voetsporen van de Woonbond, die er al eerder sterk op aandrong de Wet Betaalbare huur vooral door te laten gaan. Wel hebben ze een afwijkend wensenlijstje.

Aanvullende maatregelen

Zo willen IVBN en NEPROM dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen dat voor nieuwbouwwoningen extra huur kan worden gevraagd. Ook zien ze graag dat het woningwaarderingsstelsel (WWS) ingrijpend wordt gewijzigd, zodat de verhuurder bijvoorbeeld voor een balkon meer punten en dus meer huur mag rekenen. De Woonbond waarschuwt juist voor allerlei aanvullende maatregelen die de beoogde huurmatiging weer deels tenietdoen.

Wet betaalbare huur