In december maakte Domijn samen met de gemeente Losser en Stichting Huurders Belangen Losser (SHBL) de prestatieafspraken voor 2020. ‘Elke plaatsing is raak’ is één van de speerpunten. Om de kansen op een betaalbare en geschikte sociale huurwoning te vergroten, krijgen jongeren tot 23 jaar en 65-plussers vanaf 1 maart 2020 voorrang. Wij selecteerden hiervoor 167 woningen in de gemeente Losser.

Meer kans op een betaalbare woning voor jongeren
Lucas Fransen, manager Wonen: “Losserse jongeren tot 23 jaar hebben moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Daarom maken we vrijkomende woningen tot € 432,51 bereikbaar voor hen. Zij hebben in deze prijscategorie namelijk nog recht op huurtoeslag. Zo geven we jongeren die fijn in Losser wonen én willen blijven wonen een extra impuls om te reageren op het woningaanbod.” Anja Prins, wethouder gemeente Losser: “Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner van onze gemeente Losser een woning kan krijgen, die bij hem of haar past. Daarbij gaan deze afspraken helpen. We willen jongeren graag behouden voor onze gemeente. Dus moeten we hen een goede kans geven bij de eerste stap op de huizenmarkt. Dat betekent wel dat we voor voldoende geschikte woningen moeten zorgen. Die heeft Domijn nu geselecteerd.”  In totaal gaat het om 66 woningen: de appartementen aan de Ericahof, Balderikstraat, Heidehof en Hogeweg in Losser. En de duplexwoningen aan de Veldkamp in Overdinkel. Allemaal starterswoningen met vaak één slaapkamer.

65-plussers hebben meer kans op een geschikte woning
In de samenwerking tussen gemeente Losser en Domijn is ook extra aandacht gevraagd voor senioren. Omdat mensen steeds langer vitaal zijn en in hun eigen huis blijven wonen, werd de leeftijd om in aanmerking te komen voor een seniorenwoning onlangs al verhoogd van 55 naar 65 jaar. Lucas Fransen: “Soms willen mensen wel voorsorteren op de toekomst en reageren ze heel actief, maar gaat een woning toch aan hun neus voorbij. Daarom zetten wij een extra stap en krijgen zij ook voorrang op onze sociale huurwoningen. We willen door deze maatregel voorkomen dat de nood aan de man komt en een keuze niet meer vanzelfsprekend is.” Wethouder Anja Prins: “we willen graag dat onze inwoners een fijn passend huis hebben. Voor veel mensen is dat in hun eigen, vertrouwde dorp. Een passende woning zorgt er ook voor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.“ In totaal gaat het om 101 geselecteerde woningen voor senioren. Het gaat hierbij om de appartementen aan de Kostersgaarden, Meidoornstraat (De Clantshof) en de seniorenwoningen aan de Kloppenstraat in Losser. In Overdinkel gaat het om de appartementen aan de Hoofdstraat (de Driehoek). Allemaal gelijkvloerse woningen met een verhoogd toilet én bereikbaar met een lift.


Nog even op een rijtje
Wij geven aan jongeren in Losser voorrang in onderstaande volgorde:
1.    Lossenaren van 18 – 22 jaar op deze 66 woningen tot € 432,51
2.    Woningenzoekenden van 18- 22 jaar buiten Losser
3.    Overige woningenzoekenden. Hiervoor gelden de regels van passend toewijzen.

Voor de senioren in Losser geven we voorrang in de onderstaande volgorde:
1.    Lossenaren van 65 jaar en ouder
2.    Woningzoekenden van 65 jaar en ouder buiten Losser

(Bron: Domijn)

Huurvoorrang voor jongeren tot 23 jaar en 65-plussers in Losser
Getagd op: